ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Наукова бібліотека пропонує ознайомитись

з переліком наукових і навчальних видань, авторами яких є викладачі нашого університету.

Щиро дякуємо всім авторам,
які долучилися до комплектування фонду бібліотеки і тим самим надали можливість студентам нашого університету скористатись науковим доробком викладачів ХДАЕУ.
Крім того, завдяки такій допомозі авторів якісно оновлюється Книгозабезпеченість навчальних дисциплін.

 

Мринський І.М., Корбич Н.М.
видання 2020 року

Мринський, І. М. Шкідники бджіл: навч. посіб. / І. М. Мринський, Н.М. Корбич; за ред. І. М. Мринського.- Херсон: ОЛДІ – ПЛЮС, 2020. -420с.
У навчальному посібнику висвітлено 78 видів організмів - основних шкідників бджіл, приведено детальний опис морфології і біології розвитку та заходи захисту від них. Опис кожного виду супроводжується фотографічним матеріалом.
Навчальний посібник розрахований на пасічників, спеціалістів сільськогосподарських підприємств, агрономів по захисту рослин, наукових співробітників, викладачів, аспірантів, докторантів і студентів, як навчальний посібник з дисциплін спеціальностей: «Агрономія», «Захист і карантин рослин», «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва». Видання навчального посібника фінансується за підтримки Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP)

Ладичук Д.О., Шапоринська Н.М.
видання 2020 року

 

Ладичук Д.О. Проектування бази геопросторових даних: навч. посіб. /Д.О.Ладичук , Н.М. Шапоринська; 2-ге вид.- Херсон: Олді-Плюс, 2020.- 128.с

Навчальний посібник створений для отримання здобувачами вищої освіти практичних знань й базових навиків щодо проектування, створення і використання баз геопросторових даних при управлінні водними та земельними ресурсами.
Може бути корисний для фахівців сільського та водного господарства, землевпорядних організацій, наукових працівників, викладачів, здобувачів вищої освіти І, ІІ та ІІІ рівнів.

Щербак В.І., Шерман І.М., Кутіщев П.С., Морозова А.О., Семенюк Н.Є., Луценко Д.А.
видання 2020 року

Сучасний екологічний стан і біорізноманіття Дніпровсько-Бузької естуарної системи у зв’язку з промисловою іхтіофауною: наукова монографія / В.І. Щербак, І.М. Шерман, П.С. Кутіщев, А.О. Морозова, Н.Є. Семенюк, Д.А. Луценко. – Херсон: ФОП Вишемирський В.С., 2020. – 200 с.
Запропонована читачам колективна монографія присвячена динаміці і сучасному стану абіотичних і біотичних параметрів середовища, факторам визначаючих сучасний стан і перспективи трансформації антропогенного походження у зарегульованих природних гідроекосистемах, біопродукційному потенціалу і раціональному його використанню, спираючись на вирішення проблеми продовольчої безпеки України.
Монографія буде корисна для магістрів, аспірантів, науковців, практичних працівників, які вчаться і працюють за фахом екологія, гідробіологія, іхтіологія, рибництво.

Домарацький Є.О., Добровольський А.В., Базалій В.В., Пічура В.І., Домарацький О.О.
видання 2020 року

 

Соняшник: екологічні шляхи оптимізації його живлення: монографія / [Є. О. Домарацький [та ін.]]; ДВНЗ "Херсонський державний аграрний ун-т". - Херсон : Олді-плюс, 2020. - 158 с.
У монографії висвітлено науково-практичні аспекти оптимізації живлення соняшнику за рахунок застосування еколого-безпечних комбінованих препаратів багатофункціональної дії при вирощуванні культури в зоні Степу України.
Вперше для умов Південного Степу розроблено агробіологічне обґрунтування комплексного застосування в технології вирощування соняшника мінеральних добрив і сучасних мультифункціональних рістрегулюючих препаратів, котре в жорстких за гідротермічним коефіцієнтом кліматичних умовах забезпечує отримання стабільних урожаїв товарного насіння з високими якісними показниками.

Кирилов Ю. Є., Мармуль Л.О.
видання 2019 року

Обліково-аналітичне забезпечення й оподаткування розвитку суб’єктів агробізнесу та сільських територій : кол. моногр. / Ю. Є. Кирилов [та ін.]; за ред. Л. О. Мармуль ; М-во освіти і науки України, ДВНЗ "Херсонський державний аграрний ун-т", Каф. обліку і оподаткування. - Херсон : Айлант, 2019. - 334 с.

У колективній монографії розглядаються теоретичні та практичні основи сучасних трансформацій системи обліку і оподаткування, досліджено стан та напрями підвищення якості контролю й професійного аудиту, проаналізовано прикладні аспекти регулювання соціально-економічного розвитку агропромислового сектору та інфраструктури сільських територій.
Видання передбачене для науковців і практиків сфері бухгалтерського обліку і оподаткування, керівників і фахівців підприємств, здобувачів закладів вищої освіти.

Аверчев О. В., Сидякіна О. В., Берднікова О. Г., Ладичук Д. О.
видання 2019 року

Вирощування сільськогосподарських культур при застосуванні краплинного зрошення [Текст] : навч. посіб. / О. В. Аверчев [та ін.] ; М-во освіти і науки України. - Херсон : Вид-во "Молодий вчений", 2019. - 132 с. - Бібліогр.: с. 130-131.
Навчальний посібник підготовлений для студентів за напрямом підготовки 201-Агрономія, стаціонарної і заочної форм навчання ОР "Магістр".
Висвітлено історію сучасний стан розвитку краплинного зрошення овочевих культур в Україні. Розглянуто технологічні аспекти вирощування овочевих культур за вказаних умов.
Посібник створений для отримання здобувачами вищої освіти практичних знань й базових навиків щодо використання краплинного зрошення, аспектів застосування його систем. Наведено його технічні засоби, елементи й особливості експлуатації.

        Breus D., Dudiak N., Pichura V.,  Potravka L., Skok S., Stroganov O.
видання 2019 року

Geo-management in organic agriculture :monograph / D. Breus [et al.] ; ed. P. Skrypchuk. - Podhajska : Európsky inštitút ďalšieho vzdelávania, 2019.-283с.

В монографії автори розглядають методи впровадження органічного землекористування як способу ведення сільського господарства. Інформація, методичні та практичні результати отримані авторами з інформатизації органічного виробництва дозволять поширювати знання в галузевих і регіональних інститутах сільськогосподарського виробництва, наукових установах, департаментах агропромислового розвитку, які будуть сприяти поширенню знань і перехід на органічне землекористування.

Ковтун В. А., Аверчев О. В., Крикунова В. М., Бойко В. О., Бойко Л. О., Степанова М. М., Аверчева Н. О., Галат Л. М., Терновський В. О., Адвокатова Н. О., Петрова О. О., Грановська В. Г., Осадчук І. В., Боліла С. Ю., Танклевська Н. С., Карнаушенко А. С., Нікітенко К. С.
видання 2019 року

Сучасні тренди і перспективи розвитку овочівництва у Херсонській області: кол. моногр. / В. А. Ковтун [та ін.] ; за ред. Н. С. Танклевської ; М-во освіти і науки України, ДВНЗ "Херсонський державний аграрний ун-т". - Херсон : Видавничий дім "Гельветика", 2019. - 308 с. - Бібліогр.: с. 292-307.

У монографії комплексно висвітлені актуальні науково-теоретичні та практичні питання ефективного розвитку галузі овочівництва, досліджено напрями удосконалення системи доробки, збуту та зберігання овочевої продукції, фінансування підприємницьких структур галузі, визначені перспективи розвитку овочівництва у Південному регіоні. При написанні монографії була використана інформація Департаменту агропромислового розвитку ХОДА, ГО "Земля Таврії", ДВНЗ "Херсонський державний аграрний університет" та матеріали діяльності «Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва".

Домарацький Є.О., Козлова О.П., Базалій В.В.
видання 2019 року

Агробіологічне обгрунтування застосування біопрепаратів в технології вирощування соняшнику: монографія / Є. О. Домарацький, О. П. Козлова, В. В. Базалій ; М-во освіти і науки України, ДВНЗ "Херсонський державний аграрний ун-т". - Херсон : Олді-Плюс, 2019. - 185 с.
У монографії висвітлено науково-практичні аспекти удосконалення технології вирощування соняшнику в зоні Степу України за умов застосування еколого-безпечних препаратів. На основі теоретичного обгрунтування і узагальнення результатів польових досліджень викладені результати формування врожайності і якості насіння соняшника залежно від біофунгіцидів і стимуляторів росту біологічного походження, які забезпечують одержання екологічно чистої продукції.

Шевченко П. Г., Щербуха А.Я., Пилипенко Ю. В., Марценюк Н. О.,
Халтурін М. Б., Чередніченко І. С.
видання 2019 року

Визначник риб континентальних водойм і водотоків України : навч. посіб / П. Г. Шевченко [та ін.]. - К. ; Херсон : ОЛДІ-плюс, 2019. - 689 с
У навчальному посібнику викладено методи досліджень, особливості поширення, біології і значення прісноводних рибоподібних та риб, розглянуто питання визначення окремих таксономічних груп, морфо-біологічної характеристики, наведено визначальні таблиці класів, родин, родів і видів.
Посібник призначений для підготовки бакалаврів і магістрів із спец. 207 "Водні біоресурси та аквакультура" у ВНЗ II-IV рівнів акредитації.
Буде корисним для іхтіологів, викладачів біологічних і рибогосподарських факультетів, науковців і працівників рибогосподарської галузі України.

Грановська В.Г., Морозов О.В., Крикунова В.М., Морозова О.С.
видання 2019 року

Словник – довідник : Туризм і природно- рекреаційний потенціал : науково-методичне видання / В.Г. Грановська, О.В. Морозов, В.М. Крикунова, О.С. Морозова. – Херсон: ОЛДІ – ПЛЮС, 2019. – 108с.
Словник - довідник містить тлумачення основних термінів і понять, що використовуються у теорії та практиці рекреації і туризму. Видання включає поняття з історії та географії туризму і рекреації, а також економіки, менеджменту і маркетингу, соціології, психології, пов’язаних з туризмом і рекреацією.
Словник розраховано на посадових осіб органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, студентів, аспірантів, фахівців туристичної справи, усіх, хто цікавиться туризмом і рекреацією.

 

 

Лавренко С.О., Дашевська Л.М.
видання 2019 року

Лавренко С.О., Дашевська Л.М. Наукова термінологія в агрономії навч. посібник. - Херсон : Олді - плюс, 2019. - 168 с.
Навчальний посібник призначено фахівцям сільського господарства, здобувачам вищої освіти, науковцям, для визначення, перекладу та написання наукових текстів англійською (американською) транскрипцією, поглибленого вивчення мови. У розділах наведено терміни й поняття українською, англійською мовами і транскрипцію цих слів, приклади написання наукових статей в міжнародних наукометричних виданнях, зокрема WOS (Web of Science) та Scоpus, а також зразок наукового тексту з підручника.
Посібник дасть змогу не допускати помилок при складанні наукових тестів та в спілкуванні.
Навчальний посібник оснований на міжнародно-визнаній термінології в галузі агрономії.

Шерман І. М., Грудко Н.О., Грудко О.В.
видання 2019 року

Шерман, І.М. Українсько-Англійський іхтіологічний тлумачний словник. / І.М. Шерман, Н.О. Грудко, О.В. Грудко. – Херсон: ФОП Вишемирський В.С., 2019. - 268 с.
Тлумачний словник містить основні найпоширеніші іхтіологічні терміни та їх тлумачення. Висвітлено питання систематики, фізіології, акліматизації та екології риб. Особливу увагу приділено термінології, яку використовують при викладанні спеціальних дисциплін спеціальності 207 «Водні біоресурси та аквакультура».
Для здобувачів вищої освіти першого, другого, третього рівнів, викладачів вищих навчальних закладів, спеціальності 207 «Водні біоресурси та аквакультура». Може бути корисним для науковців та працівників рибної галузі.

Чеканович М.Г., Янін О.Є.
видання 2019 року

Чеканович М.Г. Розрахунок будівельних конструкцій: навч. Посіб./ М.Г.Чеканович, О.Є. Янін .- Херсон:Олді-Плюс, 2019.- 160.с

У навчальному посібнику наведено теорію і методику розрахунків будівельних конструкцій, детальне описання спеціальних програм, реалізованих у програмному середовищі MathCAD. Викладено конкретні приклади
розв’язання задач проектування залізобетонних та сталевих конструкцій.
Посібник створений для отримання здобувачами вищої освіти практичних знань й базових навиків щодо використання програмного забезпечення для розрахунків будівельних конструкцій.
Буде корисним для магістрів, аспірантів, науковців, практичних працівників.

Vozhehova R. A., Lykhovyd P. V., Kokovikhin S. V., Biliaieva I. M.,
Markovska O. Y., Lavrenko S. O., Rudik O. L.
видання 2019 року

Artificial neural networks and their implementation in agricultural science and practice/ Vozhehova R. A., Lykhovyd P. V., Kokovikhin S. V., Biliaieva I. M., Markovska O. Y., Lavrenko S. O., Rudik O. L. - Warsaw: “Diamond trading tour’, 2019.
Монографія присвячена огляду суті та особливостей практичного використання в сільськогосподарській науці новітнього інструменту обробки даних - штучних нейронних мереж. Випуск містить необхідну систематизовану інформацію про суттєві властивості, методологію, ключові особливості штучних нейронних мереж, надає читачеві інформацію про історичний шлях та початок методики обчислення, її основні переваги, недоліки та підводні камені, подальші перспективи розвитку та впровадження в діджер-гілки сільськогосподарської науки та практики.
Особлива увага приділяється практичному використанню штучних нейронних мереж у різних програмах комп’ютерного програмного забезпечення для вирішення завдань різної сумісності та складності, пов’язаних із сільськогосподарською наукою

Мринський І.М., Урсал В.В., Марковська О.Є., Корбич Н.М.
видання 2019 року

Шкідники запасів продукції рослинництва і тваринництва: навч. посіб./ І.М. Мринський, В.В.Урсал, О.Є. Марковська, Н.М. Корбич; за ред. І.М. Мринського, ; М-во освіти і науки України, ДВНЗ "Херсонський державний аграрний ун-т". - Херсон : ОЛДІ-плюс, 2019.-412 с
У навчальному посібнику висвітлено 100 видів організмів – основних шкідників запасів продукції рослинництва і тваринництва, які є представниками класів: Комахи, Павукоподібні, Птахи, Ссавці. Приведено детальний опис їх морфології і біології розвитку та заходи захисту від них. Опис кожного виду супроводжується фотографічним матеріалом.
Матеріали можуть бути використані спеціалістами сількогосподарських підприємств, агрономами по захисту рослин, науковими співробітниками, викладачами, аспірантами, докторантами і студентами, як навчальний посібник з дисциплін спеціальностей: «Агрономія», «Захист і карантин рослин», «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва».

Самайчук С.І, Крикунова В.М., Танклевська Н.С.
видання 2019 року

Фінансовий аналіз : навч. посіб. / С. І. Самайчук, В. М. Крикунова, Н. С. Танклевська ; М-во освіти і науки України, ДВНЗ "Херсонський державний аграрний ун-т". - Херсон : ОЛДІ-плюс, 2019. - 216 с.

У навчальному посібнику висвітлено програмний контент з теорії і практики фінансового аналізу. Розкрито теоретико-методичні основи аналізу майна, оборотних активів, грошових потоків підприємства, формування і використання капіталу, платоспроможності підприємства, його ліквідності, фінансової стійкості, ділової активності, інвестиційної привабливості, рентабельності. Розглянуто сучасну методику оцінювання та індикатори фінансового стану суб’єктів господарювання.

Мринський І. М., Урсал В. В., Забродіна І. В., Романов О. В., Воєводін В. В.
видання 2019 року

Шкідники плодових культур: навч. посіб. / І. М. Мринський [та ін.] ; ред. І. М. Мринський ; М-во освiти i науки Укpаїни, ДВНЗ "Херсонський державний аграрний ун-т", ТОВ "Сингента". - К. : [ТОВ "Інтерконтиненталь"], 2019. - 732 с.
У навчальному посібнику висвітлено 162 види основних шкідників плодових культур (зерняткових, кісточкових і горихоплідних), наведено детальний опис їхньої морфології і біології розвитку, фенологічні календарі та заходи захисту від шкідників. Опис кожного виду супроводжується фотографічним матеріалом.
Матеріали розраховано на спеціалістів садівничих господарств, агрономів із захисту рослин, наукових працівників, викладачів, аспірантів, і студентів. Навчальний посібник рекомендовано для вивчення дисциплін спеціальностей: «Агрономія», «Захист і карантин рослин», «Садівництво та виноградарство», «Лісове господарство», «Садово-паркове господарство».

Мринський І.М., Урсал В.В., Коковіхін С. В., Попова Л. М.,
Лавренко С. О., Аверчев О.В.
видання 2019 року

Морфологія, біологія, шкідників овочевих культур та заходи боротьби з ними: навчальний посібник / І. М. Мринський, В. В. Урсал, С. В. Коковіхін, Л. М. Попова, С. О. Лавренко, О.В. Аверчев; за ред.. І. М . Мринського.- Херсон: ОЛДІ-ПЛЮС, 2019,- 332 с.
В навчальному посібнику висвітлено основних шкідників овочевих культур, приведено детальний опис їх морфології і біології розвитку, фенологічні календарі та заходи захисту від шкідників. Опис кожного виду супроводжується фотографічним матеріалом.
Матеріали можуть бути використані спеціалістами сільськогосподарських підприємств, агрономами по захисту рослин, науковими співробітниками, викладачами, аспірантами і студентами як навчальний посібник з дисциплін спеціальностей: «Агрономія», «Захист і карантин рослин».

Трусова Н.В., Пристемський О.С, Якушева І.Є., Терновський В.О.
видання 2019 року

Інвестиційний аналіз бізнес-проектів: навч. посіб. /Н.В. Трусова, О.С. Пристемський, І.Є. Якушева, В.О. Терновський. – Мелітополь : Видавничий будинок Мелітопольської міської друкарні, 2019.- 328 с.
У навчальному посібнику розглядаються теоретичні основи сучасної концепції інвестиційною аналізу, обґрунтовується методологічна база, методи і підходи до оцінки ключових параметрів планування бізнес-проектів.
Посібник розрахований на здобувачів економічних спеціальностей галузі знань 07 «Управління та адміністрування», широке коло науковців, органів управління галузевою напряму, територіальних громад, аспірантів, фінансових аналітиків, менеджерів, бухгалтерів, викладачів вищих навчальних закладів, докторантів, аспірантів.

Берегова Г.Д., Дробітько А.І., Дубовик Л.П.
видання 2019 року

 

Берегова Г.Д. Основи наукових досліджень: навч. посіб. / Г.Д.Берегова, А.І. Дробітько, Л.П. Дубовик.-  ДВНЗ "Херсонський державний аграрний ун-т". - Херсон : Айлант, 2019. - 214 с.

 

Навчальний посібник «Основи наукових досліджень» розраховано ми висвітлення теоретичних основ, питань методики, технології та організації науково дослідницької діяльності, тобто формування теоретичного й практичного підгрунтя для ефективного, кваліфікованого проведення наукових досліджень здобувачами вишої освіти, як у процесі навчання у закладі вищої освіти, так і на практиці.

 

Оволодіння методологією і методами дослідження сприяє розвитку раціонального творчого мислення, оптимальній організації наукової творчості в умовах практичної діяльності.

Рекомендовано для викладачів закладів вищої освіти, магістрантів, всіх хто цікавиться науковими дослідженнями.

Автор: Смирнова І.О. (14.04.2020)