ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Вічна і світла пам'ять…!

Колектив Херсонського державного аграрно-економічного університету у глибокій жалобі з приводу передчасної смерті завідувача кафедри технологій переробки та зберігання сільськогосподарської продукції ХДАЕУ, доктора сільськогосподарських наук, професора, заслуженого діяча науки і техніки України, академіка НААН – ПЕЛИХА ВІКТОРА ГРИГОРОВИЧА.

ВІКТОР ГРИГОРОВИЧ народився 24 березня 1957, в селі Чулаківка Голопристанського району Херсонської області.

 У 1977 році закінчив середню школу і вступив до Херсонського сільськогосподарського інституту імені Цюрупи. У 1983 році здобув вищу освіту в Херсонському сільськогосподарському інституті імені Цюрупи за спеціальністю зоотехнія, набув фах зооінженера.

У 1983—1984 роках — старший зоотехнік, головний зоотехнік радгоспу «Піонер» Українського науково-дослідницького інституту зрошуваного землеробства. Член КПРС.

У 1984—1988 роках — 1-й секретар Нововоронцовського районного комітету ЛКСМУ Херсонської області.

У 1988—1990 роках — 2-й секретар Нововоронцовського районного комітету КПУ Херсонської області.

З 1991 року — доцент кафедри механізації Херсонського сільськогосподарського інституту імені Цюрупи. У 1992—1998 роках — доцент кафедри механізації і безпеки життєдіяльності Херсонського сільськогосподарського інституту імені Цюрупи. З 1993 по 2010 рік — також голова профкому Херсонського державного аграрного університету.

З 1998 по липень 2010 року — завідувач кафедри технології зберігання та переробки сільськогосподарської продукції Херсонського державного аграрного університету. У березні 2003 року захистив докторську дисертацію «Теоретичне обґрунтування та практична реалізація удосконалених методів селекції у тваринництві».

20 липня 2010 — 27 лютого 2014 року — голова Херсонської обласної ради.

З 2014 року — професор, завідувач кафедри технологій переробки та зберігання сільськогосподарської продукції Херсонського державного аграрного університету.

15 жовтня 2020 р. обраний академіком Національної академії аграрних наук України в галузі тваринництва.

Автор трьох монографій, понад 200 наукових праць, патентів та чотирьох підручників і посібників.

Віктор Григорович своєю працьовитістю, енергією, цілеспрямованістю, досвідом роботи і знаннями, сумлінним ставленням до своїх обов’язків, умінням працювати з людьми, мав непохитний авторитет серед колег. Під час окупації гуртував біолого – технологічного факультету, своєю життєвою позицією надавав наснаги та впевненості колективу.

До втрати Великої людини ніколи не можна бути готовим, адже з нею йде частинка нашої історії. Важко знайти слова втіхи, неможливо загоїти біль та гіркоту від втрати такої Людини, проте світлі спогади про неї завжди будуть сильнішими за смерть.

Висловлюємо щирі співчуття родині у зв’язку з тяжкою  втратою.

Нехай світла пам’ять про Віктора Григоровича назавжди залишиться в серцях близьких, знайомих, колег, студентів та усіх, хто його знав, любив та шанував.

Вічна і світла пам'ять…!