ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

ДВІ СПЕЦІАЛЬНОСТІ – ДВА ДИПЛОМА!

 

Динаміка сучасного життя характеризується високими темпами змін, на які впливають безліч факторів, обумовлених з однієї сторони розвитком внутрішнього ринку України, а з іншої – напрямком та інтенсивністю світових інтеграційних процесів. Зміни в інфраструктурі бізнесу відбуваються здебільшого на західний манер, зміщуються акценти з цінності капіталу на професійну ефективність персоналу.

Помилки в підборі персоналу можуть викликати серйозні проблеми самого бізнесу. Саме тому корпорації в усьому світі роблять ставки на отримання найкращих кадрів. У словнику рекрутерів навіть з'явився термін "хедхантінг" (headhunting – "полювання за головами"), що передбачає цілеспрямований пошук професіоналів за спеціальним замовленням, найчастіше  це переманювання спеціалістів із однієї фірми в іншу.

Ситуація на ринку праці України складна. З однієї сторони існує постійний незадоволений попит зі сторони роботодавців, а з іншого боку – ціла армія лише офіційних безробітних. Це свідчить про відсутність співпадіння вимог роботодавців та можливостей пошукачів роботи. Загалом ця тенденція підтверджується соціологічними дослідженнями, які свідчать, що 40% населення країни незадоволені напрямом та рівнем отриманої освіти. Такі люди бажають здійснити перепідготовку, але на це потрібен час, який може змінити потреби ринку на момент отримання диплому про нову спеціальність. До того ж сімейні та інші  обставини не дозволяють багатьом із них присвятити декілька років навчанню.       Отже для того, щоб мати можливість більшого маневру на ринку праці, бути більш конкурентоспроможним, наявність двох спеціальностей, підкріплених дипломами, є дуже бажаною. Крім того це часто єдина вагома перевага, оскільки більшість випускників вузу ще не мають виробничого досвіду, який завжди цінується роботодавцями.

Студенти будь-якого факультету Херсонського державного аграрного університету, які вже залишили позаду 4-ий курс і метою яких є базова вища освіта за кваліфікаційним рівнем спеціаліста, мають унікальну можливість, в межах терміну навчання за базовою освітою, отримати ще одну спеціальність і закінчити університет з двома дипломами. Для цього, вже вісім років існує структурний підрозділ університету – Інститут післядипломної освіти та дорадництва (ІПОД), розміщений на 1-му поверсі 4-го корпусу ХДАУ по вул. Володимирова, 17. Загальними зусиллями колективу ІПОД, ректорату та інших структур ХДАУ він ліцензований для здійснення перепідготовки (отримання другої вищої освіти) за усіма, акредитованими в університеті спеціальностями з терміном навчання від 2 роки. Скорочений термін навчання обумовлений перезарахуванням дисциплін бакалаврату, а заочна форма навчання якраз і сприяє тому, щоб в межах одного терміну університетської освіти можна було  отримати ще один диплом спеціаліста. Методисти ІПОД завжди нададуть вичерпну інформацію усім студентам ХДАУ, які будуть зацікавлені використати існуючу можливість. До речі, такі ж послуги ІПОД надає і спеціалістам, які закінчили Вузи раніше і мають базову освіту за кваліфікаційним рівнем спеціаліста. Вже зараз в ІПОД пройшли перепідготовку більше 300 спеціалістів різних професій.

Яку  ж другу спеціальність може  вибрати студент нашого університету? Коротка відповідь – будь яку з тих, що ліцензовані. А що можна порадити? По-перше усвідомити власне бажання, адже іноді студенти, уже навчаючись, починають відчувати, що їм до душі дещо інша спеціальність. По-друге, співвіднесіть ваші бажання з використанням знань у майбутній діяльності. Ми ж хочемо лише поінформувати вас, що вчитися набагато простіше і легше, коли, скажімо, гідротехнік отримує другу спеціальність будівельника та навпаки; екологи – опановують спеціальність агронома або іхтіолога-рибовода та навпаки. А якій спеціальності завадять знання менеджера, економіста чи бухгалтера?

Той, хто свідомо вибрав собі другу спеціальність може бути певним, що навчання в ІПОД організаційно не завадять навчальному процесу по базовій освіті. Що ж стосується використаних зусиль, то вони не пропадають марно – це ваші інвестиції у власний професіоналізм та конкурентноздатність.

Необхідно знати також, що друга освіта в Україні надається виключно на платній основі. ІПОД – не виключення, прийому слухачів на основі держбюджетного фінансування  немає. Вартість навчання не наводимо, тому що вона має сенс на момент подачі заяви про зарахування, адже все тече, все змінюється.

І наостанок хотілося б сказати, що цим дописом ми не рекламуємо ІПОД і не агітуємо студентів у слухачі. Ми лише своєчасно інформуємо всіх студентів університету про наявність такої унікальної можливості, як протягом одного терміну навчання отримати дві спеціальності. Адже не часто дарує нам доля сприятливі ситуації. А вже використовувати цей дарунок долі чи ні вирішувати кожному самостійно. В ІПОД також не безмежні можливості, щорічний прийом на кожну спеціальність обмежений ліцензованим обсягом. Тож міркуйте та приймайте рішення. А якщо воно буде позитивне, тоді ваш шлях до нас, в Інститут післядипломної освіти та дорадництва ХДАУ.

 

Директор Інституту післядипломної освіти та дорадництва,

доктор сільськогосподарських наук,

професор кафедр Економіки підприємства, Землеробства.